Sport

-3

kulturystyka

kulturystykaorti20 | dodany 5405 dni 13 godzin 15 minut temu | (www.kulturystyka.pl) | Dodaj do obserwowanych obserwuj
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichoń i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom przetwórczym i jest przechowywana. Jest to celowe działanie, abyśmy mieli stały dostęp do pożywienia niezależnie od pory roku. Każdy z nas chciałby, aby żywność, którą spożywamy była zdrowa, miała wysoką wartość odżywczą, dobry smak (cechy organoleptyczne) a także dobrze byłoby jeszcze zrobić szybko z takiej żywności posiłek. Człowiek podejmuje zabiegi technologiczne żywności, które mają na celu: - zabezpieczenie zdrowotne surowców, produktów i półproduktów -udostępnianie tych produktów, które nadają się do spożycia Podczas tych procesów nieuniknione są straty wartości składników odżywczych, oczywiście dla większości surowców są to straty minimalne, ale gdy procesy technologiczne są prowadzone w niewłaściwych zakładach może być inaczej. Ma to znaczenie dla produktów takich, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmu witaminy, minerały itp.
kategoria: Sport | tagi: kulturystyka
kulturystyka

komentarze (0)

dodaj komentarz



na tak (1)

na nie (4)