Dieta watrobowa
Dieta wątrobowa to nic innego jak odpowiednio dobrany plan żywieniowy, stosowany przy chorobach i dolegliwościach wątroby. Jako że choroby wątroby to niezwykle obszerna dziedzina, uszczegółowienie zaleceń diety nie jest rzeczą prostą – zwłaszcza w zakresie samego jadłospisu. Zależnie od problemów, z którymi przyszło nam się borykać, zalecana jest dieta wysokobiałkowa, normo-tłuszczowa oraz ograniczeniem błonnika. Dieta wątrobowa jest szczególnie wskazana po przebytym wirusowym zapalaniu wątroby, w czasie trwania przewlekłego, aktywnego zapalenia wątroby, przy marskości wątroby (w jej stłuszczeniu), a także w czasie rekonwalescencji po innych chorobach i dolegliwościach. Odpowiednio dobrany plan żywieniowy dostarcza organizmowi wszystkich składników pokarmowych, które pozwolą wyrównać niedobory powstałe w czasie choroby, a także zregenerować uszkodzone czy całkowicie zniszczone komórki wątrobowe.